Vecka 30

Idag går vi in i vecka 30!

Nu är det snart bara en fjärdedel kvar av graviditeten. Inte mycket nytt som hänt den senaste veckan. Bebis är mer livlig i magen, speciellt om kvällarna, då jag ska sova och då inte Kristofer har handen på magen :-) Har också börjat få något som jag tror är sammandragningar. Det blir liksom ett tryck långt ner i magen med en tyngdkänsla och magen blir hårdare. En känsla som är jättesvår att förklara. Det kommer bara om jag är igång mycket eller promenerar och det avtar om jag sätter mig ner och lugnar ner mig.





I vecka 30 är medelkroppslängden 41 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1600 gr. Huvudets omkrets är 28 cm.

Bebisen växer och växer och ökar nu från drygt ett och ett halvt kilo till tre och ett halvt kilo på 10 veckor. Nu börjar proportionerna likna ett nyfött barn. Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer. För förstföderskor fixeras barnet ofta tidigare än för de som fött ett eller flera barn, då barnet kan röra sig ända till slutet. Nu är det trångt därinne, men bebisen kan fortfarande slå kullerbyttor och röra sig ganska fritt. Den dygnsrytm som bebisen har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert.

Bebisens lungor och matsmältningssytem är nu nästan färdigutvecklade.  Ökningen i längd kan komma att sakta av, men den kommer att lägga på sig vikt ända fram till födseln.

Bebisen fortsätter att blinka och kan förmodligen se vad som händer inne i livmodern, till exempel skiftande ljusnivåer och rörliga ljuskällor. Om du håller en ficklampa mot magen, kanske bebisen inte bara vänder sig mot den, utan sträcker sig eventuellt mot ljuset. Nyfödda ser bara någorlunda bra på 20-30 centimeters avstånd. Normalseende barn når inte vad vi menar med perfekt syn förrän de är mellan sju och nio år gamla. Bebisen har nu ögonbryn och ögonfransar.

Bebisen vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

Nu omges bebisen av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt. Din expanderande livmoder trycker på diafragman, vilket kan göra att du känner dig andfådd och har svårt att andas ordentligt, men det är en naturlig följd att att det är trångt om utrymmet. Vid ungefär 34 veckor kommer bebisens huvud att vändas nedåt i bäckenet inför förlossningen, vilket gör att det blir lättare att andas och äta.

Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Men det brukar inte vara fråga om några stora mängder. Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.


/Tesan



Kommentarer

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0