Vecka 24

Idag går vi in vecka 24!


Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Bebisen väger nu över 600 gram och är välproportionerad, men med tunn och ömtålig hud och ringa mängd underhudsfett. Hjärnan växer snabbt och bebisen börjar fylla utrymmet i livmodern. Den är ungefär 30 centimeter lång från hjässa till häl. Bebisen ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut. Även om chanserna att bebisen skulle klara sig med rätt vård om den föddes nu är goda, så skulle de flesta läkare och barnmorskor göra sitt bästa för att förhindra en förlossning i det här stadiet så att bebisen får fortsätta utvecklas på ”vanligt” sätt.

Du kanske har fått svaga röda eller bruna strimmor, så kallade strior på mage, höfter eller brösten. Krämer kan inte ta bort dem, men att ha en BH som ger brösten bra stöd kan förebygga strior åtminstone där. Det är väldigt vanligt i det här stadiet av graviditeten – ca 90% av gravida kvinnor får dem. Efter förlossningen bleknar striorna gradvis och lämnar strimmor som är ljusare än kringvarande hud.

Dina ögon kan kännas torrare och vara ljuskänsligare än vanligt. Detta är också normalt under graviditeten och du kan lindra symptomen genom att använda s k konstgjorda tårar (säljs på Apoteket).

/Tesan



Kommentarer
Pia

Hej hej!

Såg din blogg via ett inlägg på FL. Måste säga att det är jättefina saker du köpt på gekås :) Kul att se att där finns så mkt fint! Jag bodde i Falkenberg innan och då var jag där ofta ;) Nu bor jag i Skåne, så det blir inte lika ofta, men ska snart dit. Ska ha barn 15 dec :) När ska du ha?



MVH Pia

2009-09-18 12:28:35
Tesan

Vet inte vart jag ska svara dig Pia då jag inte vet vart på FL jag kan hitta dig. Vi hittade jättebra saker på gekås tycker vi. Men vi måste kompletera. Några saker hittade vi inte där men några saker köpte vi inte då vi trodde vi kunde klara oss utan eller vänta till längre fram. I efterhand har vi kommit på att vi nog vill ha det från början, som badbalja. Så det blir ett besök till innan jul. BF för oss är 14 januari.

2009-09-18 13:19:36
URL: http://tesansblogg.blogg.se/
Anna

Sv: Jo det är den tröjan ;D Den används flitigt!

bilderna blir spegelvända för att jag tar med webbcamen..

2009-09-18 16:05:11
URL: http://annapannabloggar.blogg.se/

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0