Vecka 30

Idag går vi in i vecka 30!

Nu är det snart bara en fjärdedel kvar av graviditeten. Inte mycket nytt som hänt den senaste veckan. Bebis är mer livlig i magen, speciellt om kvällarna, då jag ska sova och då inte Kristofer har handen på magen :-) Har också börjat få något som jag tror är sammandragningar. Det blir liksom ett tryck långt ner i magen med en tyngdkänsla och magen blir hårdare. En känsla som är jättesvår att förklara. Det kommer bara om jag är igång mycket eller promenerar och det avtar om jag sätter mig ner och lugnar ner mig.

I vecka 30 är medelkroppslängden 41 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1600 gr. Huvudets omkrets är 28 cm.

Bebisen växer och växer och ökar nu från drygt ett och ett halvt kilo till tre och ett halvt kilo på 10 veckor. Nu börjar proportionerna likna ett nyfött barn. Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer. För förstföderskor fixeras barnet ofta tidigare än för de som fött ett eller flera barn, då barnet kan röra sig ända till slutet. Nu är det trångt därinne, men bebisen kan fortfarande slå kullerbyttor och röra sig ganska fritt. Den dygnsrytm som bebisen har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert.

Bebisens lungor och matsmältningssytem är nu nästan färdigutvecklade.  Ökningen i längd kan komma att sakta av, men den kommer att lägga på sig vikt ända fram till födseln.

Bebisen fortsätter att blinka och kan förmodligen se vad som händer inne i livmodern, till exempel skiftande ljusnivåer och rörliga ljuskällor. Om du håller en ficklampa mot magen, kanske bebisen inte bara vänder sig mot den, utan sträcker sig eventuellt mot ljuset. Nyfödda ser bara någorlunda bra på 20-30 centimeters avstånd. Normalseende barn når inte vad vi menar med perfekt syn förrän de är mellan sju och nio år gamla. Bebisen har nu ögonbryn och ögonfransar.

Bebisen vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

Nu omges bebisen av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt. Din expanderande livmoder trycker på diafragman, vilket kan göra att du känner dig andfådd och har svårt att andas ordentligt, men det är en naturlig följd att att det är trångt om utrymmet. Vid ungefär 34 veckor kommer bebisens huvud att vändas nedåt i bäckenet inför förlossningen, vilket gör att det blir lättare att andas och äta.

Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Men det brukar inte vara fråga om några stora mängder. Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.


/Tesan3D ultraljud

Oj oj så mycket vi hade för oss igår. Var helt slut då vi kom hem så orkade inte uppdatera bloggen. Vi var på andra delen av föräldragruppen men vi blev tvugna att gå efter halva tiden för att hinna till ultraljudet.

Ultraljudet gick väl ungefär som jag hade trott. Jag är glad att jag hade läst innan att kvalitén kan bli sämre om man är överviktig, annars hade jag blivit riktigt besviken. Tydligen kan en smal människa också råka ut för det berättade barnmorskan och det beror på hur kompakt man är. Har man mycket vatten i cellerna så blir det bra bilder men det hade inte jag tydligen.

Vi fick oss en liten titt på bebis ia alla fall. Barnmorskan kollade med 2D ultraljud och så frös hon bilden och gjorde om till 3D vid ansiktet. Hela undersökningen tog 30 minuter och den har vi inspelad på cd. Så nog var det mysigt att få se bebis änså. Den sprattlade massor och höll händerna för ansiktet mest hela tiden och vipps så kastade den huvudet bakåt med ansiktet mot min rygg och ville inte alls. Barnmorska skakade och grejade med magen så jag trodde jag skulle ha blåmärken efteråt. Huvva! Men jag förstår att hon bara gjorde det för att vi skulle få bättre syn på liten.

Emma ultraljudsklinik hade ett erbjudande med 25% på undersökningen. Så istället för 1700 skulle vi betala 1275 och eftersom bilderna inte blev så bra så sa BM att dom inte kan med att ta fullt pris så 1000 spänn fick vi betala. Då fick vi 20 bilder utskrivna och brännda på cd plus hela undersökningen inspelad på cd också.

Både jag och min sambo kunde i alla fall se så pass att vi båda tyckte att den har min näsa. Könet ville vi inte veta och vi såg inget, men jag tror att det är en pojke.Bebis med handen framför ansiktet. Det känns så overkligt att jag har den där lilla krabaten i min mage.Bebis med öppen mun i grumlet.Titta tjockläpparna!Bebis skrattar (?) och ser ut som en clown!


Vi längtar tills du kommer ut till oss!


/TesanMVC-kontroll

Idag är det en fullspäckad dag. Imorse var jag iväg till VC för att ta stygnen efter operationen av hudförändringarna. Klockan 13 var det dax att gå till samma byggnad men till MVC 2 våningar under. Klockan 15 ska vi vara tillbaka där igen för då är det dax för andra träffen på föräldragruppen och efter det ska vi iväg på 3D ultraljudet. Så det här kommer inte vara sista uppdateringen av bloggen idag. Det ska bli så spänannde och vi hoppas att vi kommer få se bebis bra!

Idag är vi i vecka 29 (28+3) och BM-besöket gav bra resultat även idag:

Vikt: +2kg sedan sist

Blodtryck: 125/55

Hb: 133

Blodsocker:

S/F-mått: 29

Fosterljud: 152

 

 

/Tesan

 80 days to go

Idag har vi nått en liten etapp igen. 200 dagar avklarade av 280. 80 kvar nu!


 

 

/Tesan

 Avkopplande helg

I helgen har vi varit i bohuslän i Brastad som ligger 25 km utanför Lysekil. Där bodde vi på ett hotell där det även fanns spa. Den här helgen var tänkt lite som en förlängning av vårat 3-års firande då vi inte hade möjlighet att åka någonstans just då. Dessutom så ville vi passa på att ha en myshelg bara vi två, vi är ju inte bara två så länge till. Krabaten i magen ska ju komma ut någon gång och då kommer nog vårat fokus att förändras.

Vi hade en jätteskön helg där vi har vilat upp oss, ätit god mat, besökt Lysekil med deras "havets hus" (var en liten besvikelse då det var mycket mindre än vi hade trott men trevligt ändå) och promenerat genom gamla staden, där var det riktigt mysigt. Vi besökte även hotellets spa och badade i deras olika pooler. Allt från den heta "djävulens gryta" till en mer svalkande "stora tjärnen". Alla pooler förutom "Stora tjärnen" var i små rum som man gick in i via trappsteg. Det gjorde det hela ännu mysigare då det inte blev så öppet.

Hotellet låg beläget jättefint vid gullmarsfjorden med en fantastisk utsikt över fjorden, skog och berg. Riktigt tanka-själen-ställe!

Kolla in deras hemsida här!

/Tesan
Vecka 29


Idag går vi in i vecka 29!

Bebis sparkar som aldrig förr, det har blivit en livlig liten krabat! Eller så känns det bara mer för att den har blivit större. Nästan varje gång Kristofer lägger handen på magen så blir den stilla och då han tar bort handen då sätter den fart igen. Vet inte vad detta kan betyda! Nu har jag bara 3 veckor kvar på jobbet och det känns verkligen skönt. Känns tungt i kroppen, ryggen gör ont och magen är i vägen så det ska bli skönt att få vila upp sig inför bebis ankomst och boa hemma.

I vecka 29 är medelkroppslängden ungefär 39 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1400 gr. Huvudets omkrets är 27 cm.

Fett lagras under huden för att ge energi och sköta temperaturregleringen efter födelsen och bebisens huvud växer och hjärnan utvecklas och växer snabbt.

Alla sinnen är nu utvecklade. Ögonen är åter öppna och hinnan över linsen borta. Om barnet skulle födas nu så är pupillerna så välutvecklade att ögonen kan skilja mellan ljus och mörker. Ögonen får färg vid den här tiden men vilken färg barnet slutligen får vet man inte förrän några månader efter födelsen. Ögonlocken är nu öppna då barnet är vaken och slutna då det sover.

Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med.

Hos pojkar börjar testiklarna sin resa från sitt ursprungliga läge nära njurarna till pungen. Flickors klitoris sticker ut mer än den kommer att göra från de sista veckorna innan födseln, då den göms bakom de inre blygdläpparna.

Bebisens näringsbehov blir större under tredje trimestern och du behöver äta mycket protein, C-vitamin, folsyra, järn och kalcium (ca 200 mg går åt varje dag till att bygga upp bebisens skelett), så se till att äta mat som är rik på dessa näringsämnen. Skelettet byggs som sagt upp nu, liksom hjärnan, musklerna och lungorna.

Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Livmodern är nu 9-10 cm ovanför din navel (ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet) och din totala viktökning ligger sannolikt omkring 8,5-11 kg. Under senare delen av en graviditet blir den blivande mamman mer insulinresistent, det vill säga får ett ökat insulinbehov. Har du anlag för typ 2-diabetes kan du då få graviditetsdiabetes, en lindrig form av typ 2-diabetes. Denna form av diabetes försvinner oftast direkt efter förlossningen.


/TesanFörkylning och vaccin

Åkte på en ordentlig förkylning men jag gav mig fanken på att jag skulle orka jobba hela helgen ändå och det gjorde jag. Men det blev inte just mer än så. Jobba och sen hem och vila och krya på sig. Då jag vaknade på måndagmorgon kändes det mycket bättre så då passade jag på att knalla iväg till min MVC för att få influensavaccinet. De första 3 veckorna är det riskgrupperna som vaccineras och gravida är ju en av dom. Nu är det gjort i alla fall efter mycket velande och det är bara hoppas på att bebis inte ska ta någon sorts skada av det. Jag tror då att det hade blivit värre för mig och liten om jag hade åkt på influensan men nu ska jag väl förhoppningsvis slippa, bara anikropparna hinner ta fart innan jag råkar på någon som har influensan.

Sprutan kändes inget alls, var det bara placebo alltihop? :-) Jag är inte spruträdd så kanske var det men det kändes verkligen inget alls. Några timmar senare fick jag grymt ont i armen dock. Som en riktigt kraftig träningsvärk och ömt, ömt så inni norden. Idag känns det mycket bättre. Skönt att man inte blev sämre än så. 

Igår fick vi upp den nya tvbänken på väggen, blev riktigt snyggt. Nu ska vi bara lyckas justera till dörrarna som hänger lite på tre-kvart. Ja ni vet säkert hur det kan vara med såna där dörrar man ska montera fast själv. *suck* Jag ska lägga in bilder ngn dag så får ni se så grannt det blev! Trots dom sneda dörrarna.

Nu ska jag sätta fart på jobbet, jobbar 21.45 ikväll.

/TesanVecka 28

Idag har vi gått in i vecka 28

Veckan som har gått har gett oss en fantastisk upplevelse. Sparkarna från bebis har blivit så pass starka att vi nu kan känna dom på utsidan och Kristofer har ju äntligen fått sig några sparkar. Lycka! Idag hände det en häftig grej också. Jag låg på sidan i soffan och höll handen lite på sidan av magen. Så började den sparka så det kändes rejält. Jag titttade ner på magen och kunde riktigt se hur det guppade till på magen. Inte att jag kunde urskilja en hand eller fot men det putade ut där den sparkade, det var ashäftigt!

Nu ligger slutspurten framför dig. Den tredje och sista trimestern har börjat och pågår till vecka 40 (ibland längre). De flesta kvinnor ökar i vikt med ungefär 5 kg denna period.

I vecka 28 är medelkroppslängden 38 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1200 gr. Huvudets omkrets är 27 cm och fötterna mäter fem centimeter. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag.

Ungefär vid den här tiden kan bebisen öppna ögonen och vrida på huvudet antingen bort eller mot om en stark ljudkälla lyser på utsidan. Underhudsfettet bildas och fingernaglarna växer. Hårstråna på huvudet är ganska långa och barnet har fått ögonbryn och ögonfransar. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga.

Precis som ett spädbarn, sover det ofödda barnet mycket. Man vet att unga barn har en stor del så kallad djupsömn, liten del drömsömn (REM-sömn, rapid eye movement, snabb ögonrörelse-sömn) samt liten del vakenhet. Dessa proportioner ändrar sig med graviditetslängd, barnets mognad och tillväxt: äldre är vakna längre och sover ytligare. Det finns forskare som tror att barn drömmer redan i livmodern och bearbetar det de varit med om.

En del barn lägger sig tillrätta redan nu med huvudet nedåt. Även om det börjar bli trångt kan barnet slå kullerbyttor i livmodern.

Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.


/TesanKöksfunderingar

Vi har ont om plats i våra kökslådor så vi har bestämt att vi måste skaffa en list för våra knivar. Både pga. platsbristen och för att knivarna inte ska ligga i en låda och skava mot andra redskap. Gillar egentligen inte att ha knivar synliga men man får väl försöka göra det med stil då om man måste. Hittade denna snygga och enkla list från skagerak hos danskdesign.nu. Den kan nog vara nåt.


Bild från danskdesign

/TesanKristofer har fått sparken

Det här är en dag att minnas... Idag har vi gått 26 veckor och 2 fulla dagar i graviditeten. Bebis har rört på sig dåligt idag så har varit lite orolig. Då jag kom hem efter jobbet förberedde vi midda´n och först två timmar efter att jag lämnat jobbet kunde jag äntligen sätta mig ner. Så fort jag satte mig började bebis röra på sig. Lättnad! Blev väl lite sur över att den inte blev vaggad längre. Så lägger jag mig ner och lägger handen på magen och känner tydligt puttar med handen också. Då tänker jag att NU måste väl ändå K kunna känna det också så jag ropar på honom att komma snabbt! Han kommer och sätter sig och lägger handen på magen han med. Efter några sekunder sparkar bebis igen och K säger i samma sekund, NU kände jag!

Yeeees!!! Bebis har ÄNTLIGEN kickat honom och jag blev alldeles rörd. "Coolt" utbrast K och vi gjorde en high five och sedan säger han "Fan, det är ändå lite freaky". Heheh!! Jag är så glad!

/TesanFredagsmyyys! 

Här är fredagsmidda´n som jag och bejbi lyckades få till. Skinkstek i lergryta marinerad med olja, citronpeppar, citronsaft och vitlök. Med i grytan har vi potatis, lök och morötter. Gooooott blev det!!!

 

/Tesan

 Roade mig med bak

Igår fick jag ett ryck och började baka. Var lite rastlös då tån fortfarande gjorde så ont så jag inte kunde lämna lägenheten. Det blev kladdkaka och brysselkex. Dom kakorna var en av mina absoluta favoriter då jag var liten så blev så glad då jag hittade ett recept. Har aldrig bakat dom förr och har aldrig ens ätit såna hembakade. Dom blev riktigt fina men tyvärr så var den röda hushållsfärgen slut i affären så det fick bli grönt socker runt dom istället för rosa.


Brysselkex

Det här behöver du :
200 gram smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i hushållsassistenten eller för hand. Smöret ska vara rumsvarmt. Knåda degen så den blir slät och fast. Lägg i kylskåp ca 1 timme. Blanda strösocker och röd (eller vilken färg du vill) hushållsfärg. Gör rullar av degen och rulla dom i sockret. Skär ca 1cm stjocka skivor & lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda ca 8 – 10min i 175 grader.

 

 

Här är kladdkakan som fick bli kvällens efterrätt

 

/Tesan

 Vecka 27

Då traskar vi in i vecka 27.

Nu börjar jag känna bebis rörelser oftare och kraftigare. Från att alltid ha känt rörelserna i nedre delen av magen känner jag nu att den ibland rör sig en bra bit ovanför naveln. Snart kommer den kicka till mitt revben, det känner jag på mig! Min allergi blir allt besvärligare, tabletterna hjälper inte. Måste kontakta allergimottagningen igen då MVC:s läkare inte visste vad mer man kunde göra än att ta tabletterna jag redan tar.


Bebisens medelvikt är 1000 gr. och den är ca 37 cm lång från topp till tå. Huvudets omkrets är 26 cm. Ögonen öppnar och sluter sig och börjar bli känsligt mot ljus, bebisen sover och är vaken på regelbundna tider och den kanske suger på fingrarna eller tummen.

Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.
Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

Om du känner rytmiska fosterrörelser nu, kan det mycket väl vara hicka – vanligt denna vecka och under resten av graviditeten. Anfallen av hicka brukar inte vara så länge och går över av sig själva. Din bebis fortsätter att andas in vatten snarare än luft.

Nu når livmodern din bröstkorg, vilket kan göra dig andfådd, om du inte redan är det. Från och med nu och under de sista tre månaderna är det inte ovanligt att drabbas av kramp i benen, hemorrojder, åderbråck och klåda på magen.

/TesanOro i onödan

Redan för 4 månader sedan skulle jag ha gjort en operation för att ta bort några hugförändringar. Då jag sist gjorde det bet bedövningen på mig dåligt och jag kände då läkaren började skära i mig. Då fick jag extra sprutor med bedövning och dom sprutorna gjorde så förbaskat ont. Detta har gjort att jag skjutit på denna operation och då fick jag ingen tid förrens nu. Imorse klockan 9 var det dax att träffa samma läkare igen, den läkare som jag då tyckte betedde sig nonchalant och otrevligt, som om jag inte fanns i rummet.

Idag möttes jag av två assisterande sköterskor varav den ena verkligen var ämmad för yrket. Hon förklarade allt noga och gjorde så jag kände mig lugn. Så kommer läkaren in och det kändes med en gång som om det inte var samma man som jag träffat innan. Nu skämtade han friskt och pratade verkligen som om han brydde sig om MIG. Jag hade 4 förändringar att visa upp varav två på ena benet. Dom tyckte läkaren inte vi skulle göra något åt, då dom var såna som aldrig kan bli farliga och ärr är ju missprydande det också. Vi bestämde att vi skulle avvakta med dom och så får jag senare ta ställning till vad jag vill göra med dom och om jag bestämmer mig för att jag vill ta bort dom så kan jag ringa direkt till kirurgavdelningen, jag behöver alltså inte gå via läkare och får remiss, vilket är jättebra, då slipper man ju ett led och då borde det gå lite snabbare att få en tid.

Det jag hade på ryggen var också ofarligt men han ville ta bort det då jag besväras av den ibland. Jag visade också upp ett födelsemärke jag hade på en tå, ett märke som inte alltid suttit där. Den sa han på en gång att han ville ta bort. Får man förändringar på fötter är det tydligen viktigt att ta bort.

Bedövningen gjorde ont även denna gång men nu bet bedövningen så jag slapp att ta fler sprutor. Förutom tån, där var han tvungen sticka två gånger, men jag vet inte varför. Det gjorde ont kan jag säga. Huden är inte speciellt tjock på en tå. Sedan gjorde han det lilla ingreppet och sydde igen såren. Sköterskan som fick mig att känna mig lugn innan allt satte igång frågade hela tiden hur det gick och påminde mig om andningen då bedövningen lades och läkaren frågade också så allt gick bra. Wow vilken omvårdnad jag fick! Jag hade alltså oroat mig i onödan inför detta. Vilken lättnad!

Nu har jag stygn som ska tas om två veckor och jag måste vara noga att tejpa såren i 3 veckor. Av ryggen känner jag inget men tån värker och är öm. Jag får inte på mig några skor för då trycker det och gör ondare. Hoppas det släpper fort så jag kan lämna lägenheten imorgon.

Om några veckor kommer provsvar om förändrigen på tån. Hoppas, hoppas att det är en ofarlig förändring.

/TesanVåran 3-års dag!

Igår firade jag och bejbi våran 3-års dag. Tiden går så snabbt! Jag är så tacksam för varje dag jag får med honom och vill verkligen spendera resten av mitt liv med honom. Vilket i och för sig nu verkligen är en fördel nu då vi ska ha bebis :-D

På morgonen fick jag en present av bejbi innan jag gick till jobbet. Det var en bola som jag har pratat om att jag vill ha. En bola är ett gravid-smycke som ursprungligen kommer från mexico. Så här står det om smycket:

"Den mexikanska bolan eller graviditetspinglan är ett vackert smycke för gravida. Inuti smycket finns en liten xylofon på vilken en liten boll dansar runt och avger ett speciellt svagt ljud när kvinnan rör sig. Genom att bära smycket långt ner på magen kan barnet höra ljudet.

Från cirka 20:e graviditetsveckan kan barnet i magen höra och känna igen ljudet. Det magiska rogivande ljudet lugnar bebisen under graviditeten och efter födelsen känner barnet igen ljudet och blir lugn av det."


Jag fick en hjärtformad bola


När jag kom hem från jobbet gav vi fina blommor till varandra och varsin present. K fick 2 snygga skjortor och ett skinnarmband. En av skojortorna använde han kvällen till ära! Jag fick pärlörhängen som jag också pratat löst om att jag vill ha, eller att jag ska köpa mig. Det hade han också lagt på minnet (inte bara bolan) och köpt till mig. Vad glad jag blev! Sånt uppskattas verkligen då det man pratar om läggs på minnet. Han lyssnar alltså! :-)


En vacker röd ros fick jag av bejbi.Han fick en höstig lite grabbigare bukett av mig.

På kvällen bjöd K ut mig på middag på Herreford beefstouw. En av våra favoriter tror jag bestämt! Vi avnjöt goda kötträtter och hade det mysigt. Lungt och skönt då det var lite folk. Innan vi lämnade restaurangen fick K en present till av mig. Jag har bokat in oss på en 3-rätters middag och stand up-show på ruby bar i december. Soran Ismail och Martin Soneby ska vi se. Hoppas det blir bra!


Kristofers mat. Lammribs.


Min mat. Kalvytterfilé.

/Tesan
100 dagar

Nu är det nedräkning. 100 dagar kvar till beräknad förlossning!

 

 

 

 

Idag har vi varit på kontroll hos barnmorskan. Allt var hur bra som helst.

Vikt: +/- 0 sedan sist

Blodtryck: 125/65

Hb: 134 (Jippi, behöver inga järntabletter!)

Blodsocker: 5,5

S/F-mått: 26

Fosterljud: 148

 

Man känner sig ju frisk som en nötkärna då man kommer därifrån trots de andra krämporna. Härligt!

 

Ikväll ska vi på en informationsträff på försäkringskassan om föräldraledighet. Ska bli intressant för det verkar lite svårt och invecklat det där med dagarna. Hur man kan ta ut dom, hur många man bör/måste ta osv. Hoppas vi kommer klokare därifrån.

 

/Tesan

 

 


 


Lördagsmiddag

Nu är kusin E på besök. Han har varit här i götet och gått en bartenderutbildning i en månad och nu är han färdig. Han ska vara hos oss i helgen och på måndag åker han hem. Jag och K lånade hem lergrytan från C. Kyckling i lergryta fick bli lördagsmidda´n och OOHHH så lyckat det blev. Sååå gott!
Nu är det dax för film. Taken.

/TesanVrålåket

I torsdags beställde vi bebisens vrålåk. Det blev en emmaljunga nitro city med citykorg (liggkorg). Så här snygg är den:


Citykorg i white croc skinnimitationsittdelen i det svarta tyget


Längtar tills man får köra den finfina vagnen. Vi blev lovade att den ska vara leveransklar innan jul, tänke hämta den då ifall det är så att bebisen kanske vill titta ut tidigare än beräknat.


/TesanVecka 26

Nu har vi gått in i vecka 26!

Vad har hänt senaste veckan? Förutom att bebis växer, hoppas vi, så har jag börjat få mer ont i ryggen och mer besvärligt med mina händer och armar. Sover bra gör jag defenetivt inte då jag måste upp på toa minst 2 ggr varje natt, 5 om det vill sig illa, och armarna/händerna domnar och gör ont hur jag än ligger. Men vem har sagt att vara gravid ska vara någon dans på rosor?!!Nu är bebisen lite drygt 35 cm lång från topp till tå och väger strax över 750 gram. Ögonen kommer att börja öppnas kring den här tiden och fostret börjar blinka och mot slutet av sjunde månaden kommer reaktionerna på ljud att mogna, eftersom hörselnerverna är mer utvecklade då. Om du trodde att livmodern var en tyst plats får du tänka om. Ljudnivån i magen kan nå upp till 80 decibel, vilket motsvarar en stökig stadsmiljö. Barnet lyssnar på mammans röst och omgivningens ljud. Det hör också ljud som nysningar, hjärtslag, bubbel från magen och blodet som susar. Forskning tyder på att fostret även känner igen pappans röst och om pappan talar nära magen kan fostret börja röra på sig för att komma närmare ljudet med örat.

Bebisen fortsätter att ta små "andetag" som träning inför livet utanför, även om den än så länge andas fostervatten istället för luft. Ögonfransarna växer och det gör även håret på huvudet. Vener syns genom huden som fortfarande ser skrynklig ut. Huden omvandlas allt mer från genomskinlig till ogenomskinlig.

Nu växer bebisen snabbt och hjärnan utvecklas i intensiv takt. Detta gör att mammans näringsintag är viktigt.

 

/Tesan

 


 


Torsdagsmys

Igår var vi hos C & J. Vi blev bjudna på kyckling i lergryta och det var så himmla gott :-P Tänk att nåt som är nyttigt, lättlagat och sköter sig själv i ugnen kan vara gott också! Vi ska köpa en sån snarast om det inte är så att pappsen eller mammsen eller någon annan där hemma har en sådan liggandes hemma. Jag har ju för mig att jag sett en hos nån av dom. Eller var det hos B? Ja vi får väl se om vi kan vänta tills jag ska åka upp eller om vi inte kan hålla oss och köper en snart ändå. Jag åkte på världens allergi och nös och snorade som en galning. Vad kan det vara??? Är det katterna?!! Jobbigt är då bara förnamnet!

Efter maten var vi på bio. Vi såg "Flickan som lekte med elden", den var bra men jag tror att det krävs att man ska ha sett "Män som hatar kvinnor" för att man ska förstå den fullt ut.

Då bion var slut gick vi hem och efter lite mer nys och snyt så var det bums i säng. Idag känner jag mig helt tagen av gårdagen, som att det tog hårt på kroppen, reaktionen jag fick. Men idag hoppas vi på en bra dag. Idag ska jag till frissan, på tiden och sedan ska jag hem till C. Blir nog mys och film. Kul!!!

Idag går vi även in i vecka 26...

/Tesan