Vecka 28

Idag har vi gått in i vecka 28

Veckan som har gått har gett oss en fantastisk upplevelse. Sparkarna från bebis har blivit så pass starka att vi nu kan känna dom på utsidan och Kristofer har ju äntligen fått sig några sparkar. Lycka! Idag hände det en häftig grej också. Jag låg på sidan i soffan och höll handen lite på sidan av magen. Så började den sparka så det kändes rejält. Jag titttade ner på magen och kunde riktigt se hur det guppade till på magen. Inte att jag kunde urskilja en hand eller fot men det putade ut där den sparkade, det var ashäftigt!

Nu ligger slutspurten framför dig. Den tredje och sista trimestern har börjat och pågår till vecka 40 (ibland längre). De flesta kvinnor ökar i vikt med ungefär 5 kg denna period.

I vecka 28 är medelkroppslängden 38 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1200 gr. Huvudets omkrets är 27 cm och fötterna mäter fem centimeter. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag.

Ungefär vid den här tiden kan bebisen öppna ögonen och vrida på huvudet antingen bort eller mot om en stark ljudkälla lyser på utsidan. Underhudsfettet bildas och fingernaglarna växer. Hårstråna på huvudet är ganska långa och barnet har fått ögonbryn och ögonfransar. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga.

Precis som ett spädbarn, sover det ofödda barnet mycket. Man vet att unga barn har en stor del så kallad djupsömn, liten del drömsömn (REM-sömn, rapid eye movement, snabb ögonrörelse-sömn) samt liten del vakenhet. Dessa proportioner ändrar sig med graviditetslängd, barnets mognad och tillväxt: äldre är vakna längre och sover ytligare. Det finns forskare som tror att barn drömmer redan i livmodern och bearbetar det de varit med om.

En del barn lägger sig tillrätta redan nu med huvudet nedåt. Även om det börjar bli trångt kan barnet slå kullerbyttor i livmodern.

Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.


/Tesan



Kommentarer

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0