Vecka 29


Idag går vi in i vecka 29!

Bebis sparkar som aldrig förr, det har blivit en livlig liten krabat! Eller så känns det bara mer för att den har blivit större. Nästan varje gång Kristofer lägger handen på magen så blir den stilla och då han tar bort handen då sätter den fart igen. Vet inte vad detta kan betyda! Nu har jag bara 3 veckor kvar på jobbet och det känns verkligen skönt. Känns tungt i kroppen, ryggen gör ont och magen är i vägen så det ska bli skönt att få vila upp sig inför bebis ankomst och boa hemma.

I vecka 29 är medelkroppslängden ungefär 39 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1400 gr. Huvudets omkrets är 27 cm.

Fett lagras under huden för att ge energi och sköta temperaturregleringen efter födelsen och bebisens huvud växer och hjärnan utvecklas och växer snabbt.

Alla sinnen är nu utvecklade. Ögonen är åter öppna och hinnan över linsen borta. Om barnet skulle födas nu så är pupillerna så välutvecklade att ögonen kan skilja mellan ljus och mörker. Ögonen får färg vid den här tiden men vilken färg barnet slutligen får vet man inte förrän några månader efter födelsen. Ögonlocken är nu öppna då barnet är vaken och slutna då det sover.

Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med.

Hos pojkar börjar testiklarna sin resa från sitt ursprungliga läge nära njurarna till pungen. Flickors klitoris sticker ut mer än den kommer att göra från de sista veckorna innan födseln, då den göms bakom de inre blygdläpparna.

Bebisens näringsbehov blir större under tredje trimestern och du behöver äta mycket protein, C-vitamin, folsyra, järn och kalcium (ca 200 mg går åt varje dag till att bygga upp bebisens skelett), så se till att äta mat som är rik på dessa näringsämnen. Skelettet byggs som sagt upp nu, liksom hjärnan, musklerna och lungorna.

Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Livmodern är nu 9-10 cm ovanför din navel (ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet) och din totala viktökning ligger sannolikt omkring 8,5-11 kg. Under senare delen av en graviditet blir den blivande mamman mer insulinresistent, det vill säga får ett ökat insulinbehov. Har du anlag för typ 2-diabetes kan du då få graviditetsdiabetes, en lindrig form av typ 2-diabetes. Denna form av diabetes försvinner oftast direkt efter förlossningen.


/Tesan



Kommentarer
Victoria

Tiden går så fort... ojoj :)

2009-10-24 17:23:23
URL: http://lillyvictoria.blogg.se/

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0