1-års dopdagen

1 år sedan Felicia döptes och det firade hon med att bjuda på kaffe och kaka. Hon håller koppen som en riktig lady och surplar från koppen.





17/7




Hon hade foten, jag menar huvudet i en potta!

Felicia tycker det är jätteskoj att stoppa saker på huvudet. Lite av en favoritsyssla skulle jag vilja säga. Rota i mösslådan och dra på sig mössor, lägga tallrikar på huvudet, plastbunkar och hennes potta. Pottan ser ju lätt roligast ut men har inte lyckats fånga det på bild ännu.




Bjuder på en med bunken på istället :-)




Frökex


Ett till gott lchf-kex!





2 dl linfrön
1,5 dl sesamfrön (jag använde skalade. Jämför kolhydratshalten på olika märken och skalade/oskalade)
1 dl pumpakärnor
1 dl rostade solroskärnor
Havssalt

Blanda alla frön i en bunke och häll över vatten så att det täcker. Låt stå över dagen/natten i kylskåp och dra.

Sätt ugnen på 125 grader. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, lägg plastfolie över och kavla ut "kakan" tunn och jämn. Strö över havssalt.

Grädda i en timme. Sänk sedan värmen till 100 grader och grädda en timme till. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt.

Stäng av ugnen och låt "kakan" torka på eftervärmen med ugnsluckan på glänt.

Bryt i valfria stora bitar då "kakan" svalnat.






LCHF Wrap

Idag slängde jag ihop en enkel och jättegod lunch. Testa detta!!



1 wrap

2 ägg
2 msk vispgrädde
Salt & peppar

Blanda ihop ingredienserna. Hetta upp en stekpanna och lägg i en smörklick. Häll i smeten och stek på svag-medel värme tills smeten "stannat". Vänd på wrapen, då den är färdigstekt lägger man upp den på en tallrik och fyll sedan med valfri fyllning och rulla sedan ihop wrapen.

Jag bredde på skinkost, strödde på lite riven ost och skivade på en halv avokado och 2 coctailtomater.

Perfekt utflyktsmat, rulla bara in i folie och ta med. Kan med fördel göras dagen innan då den också är god att äta kall.

Tänker på alla goda fyllningar man kan få till..
Rökt makrill, citronmajjo och skivad tomat
Salami, brieost, tomat
Stekt kyckling, currydressing, sallad

Bara fantasin sätter gränser!












LCHF "knäcke"







3 dl skalade sesamfrön
2 dl riven ost
1 tsk salt
2 ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser och häll upp på ett bakplåtspapper. Bred ut så tunnt det går, lägg sedan plastfolie över och kavla ut så det blir tunnt och jämt och nästan täcker hela bakplåtspappret.

Grädda i 15 minuter. Tag ut plåten och skär bitar (jag fick ut 24 st). Stäng av ugnen och sätt in plåten igen och låt torka på eftervärmen.

Goda med smör och ost på men man måste tycka om sesamfrön då dom kan ta över rätt mycket av smaken. 

Prova att byta ut hälften av sesamfröna mot linfrön istället för en annan smak!



Ägg-bacon-ostmuffins

Idag har det bakats utflyktsmat här hemma så nu är vi redo för picknick!

Dessa ägg-bacon-ostmuffins blev jättegoda och är ett perfekt mellanmål, eller lunch om man tar 2 och något mer till.





20 muffins

15 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl keso
2 paket bacon
2,5 dl riven ost
Lite fryst persilja
Örtsalt
Peppar


Sätt ugnen på 175 grader. Klipp baconet i bitar och stek. Blanda ihop alla ingredienser förutom osten och baconet. Fördela bacon och ost i formarna och häll sedan på smeten. Jag använde vanliga bullformar som jag satte i en muffinsplåt för att dom inte skulle flyta ut.

Grädda muffinsen i ugnen tills dom fått en gyllene färg. Ca 30 minuter i vanlig ugn och 20 minuter i varmluftsugn.




Syskonvagn

Det är verkligen inte lätt med barnvagnar. Då vi letade vagn till Felicia slet vi vårat hår lika mycket och det går aldrig veta förrens efteråt om det blev rätt val eller inte.

Syskonvagnarna finns i utföranden på bredden eller på längden. Dom på längden har jag aldrig gillat då jag tycker att barnet som sitter längst ner inte ser något men vi gav det en chans och kollade in dom i alla fall.

Phil & Teds vagnar går bort då den extra sittdelen (för det större barnet?) inte går att justera. Det måste vi kunna göra då Felicia fortfarande brukar sova i vagnen då vi är ute.

Baby jogger city select tyckte vi först verkade smart då den går att göra till många kombinationer med sittsarna vända i princip hur du vill och går att ha som en liten smidig enkelvagn men, ett stor MEN, den är så fruktansvärt tungkörd och att komma uppför en trottoarkant var stört omöjligt om man inte backade upp. Så som vi bor kommer det trottoarkanter var 10:e meter och att då behöva vänga på vagnen och backa upp skulle göra det så omständigt så man skulle helst inte vilja gå ut.

Mountain buggy - Urabn jungles syskonvagn har 2 rymliga sittdelar. Bebisen ligger i en liggdel men då bebis har vuxit ur liggdelen, vilket brukar bli rätt tidigt då liggdelen är så smal, så blir man tvungen att vända barnet framåt. Sittdelarna är inte vändbara. Jag vill inte känna att man MÅSTE vända barnet framåt utan det ska finnasn en valmöjlighet så man kan göra det när när man ser att barnet vill och är redo. Förutom detta så är UJ duo en underbar vagn som är otroligt lättkörd med sina stora svängbara framhjul och vagnen känns verkligen gedigen i kvalitén och sittdelarna har fullt liggläge. Sufletterna har en tittlucka så man kan se barnen då dom ligger och nytt från 2010 års modell är att sufletten har ett extra solskydd, en förlängning på sufletten. Dom har även lyckats minska på bredden och vagne är då 74 cm bred på sitt bredaste ställe.

Bugaboo släppte i våras sin första syskonvagn, Donkey och första gången jag såg den så blev jag riktigt imponerad. Vagnen har allt, verkligen allt, vi söker i en syskonvagn och man har så många valmöjligheter med den. Även denna vagnen är en syskonvagn på bredden där man har det större barnet i en sittdel och bebisen i en liggdel. När bebisen vuxit ur liggdelen alt. visar själv att den vill sitta så byter man till en sittdel och sittdelarna är vändbara oberoende av varandra. Vagnen, i detta utförandet, är 74 cm bred (precis som UJ) men om man bara ska ha ett barn med sig så går det att plocka bort ena sitt eller liggdelen och skjuta ihop chassit så den blir till en enkelvagn, 60 cm bred. Hur smart är inte det! Chassit går alltså att växla mellan singel och syskonvariant och till vagnen kan man ha sittdelar, liggdelar eller babyskydd precis i den kombination man själv vill. Denna vagnen har också två stora svängbara framhul så den ska vara riktigt lättkörd den med och då hjulen är stora ska den klara snö och terräng bättre bättre om den hade små hjul.


Våra önskemål på en syskonvagn är:

Svängbara framhjul som absolut inte får vara små (hade problem med Felicias Emmaljunga nitro city på vintern pga. av de små framhjulen)

Sittdelarna ska vara vändbara oberoende av varandra

Vagnen får gärna gå att använda som en enkelvagn

Med dessa krav blir egentligen valet ganska lätt. Bugaboo Donkey! Vagnen släpps inte i sverige förrens senhösten/vintern i år men inget är säkert. I USA, UK, Spanien och Holland släpptes den redan i våras så vi valde att importera för att vara säkra på att vi inte står utan vagn då det är dags för bebis att titta ut. Priset i sverige sägs ska ligga på 15-17 000 och jag lyckades, efter mycket kontaktande av företag, hitta vagnen för 12 000 inkl. frakt hos ett företag i england. Pengar som vi hoppas vi ska få tillbaka det mesta av då vi säljer vagnen den dagen Felicia inte längre vill åka vagn.




Här är vagnen i det utförande och i de färger vi har valt:


 




Här är en jättebra demonstrationsvideo på vagnen:








Om 5 veckor ska den vara här. Längtar efter att få se den och efter att få ta med den ut på en premiärtur!





Gravid i vecka 28+5

Det är så mycket fokus på Felicia så jag hinner inte med att tänka lika mycket på att jag är gravid som då vi väntade Felicia och det syns. Inte minst i bloggen som ju bara handlar om Flisan hela tiden.

Lite synd är det ju förståss att jag inte skrivit mer så man har en dagbok att gå tillbaka och titta på om man vill veta hur man mådde i en viss vecka. Men nu är det som det är. Hur går det hittills då?


Hade en UVI i början som behandlades, sedan dess inga "komplikationer". Jag lämnar urin för odling varje månad för att kanske hinna fånga upp ev. infektion med tanke på att Felicia föddes prematur.

Blodtryck och Hb ligger som det ska och jag slipper käka järntabletter

Viktökningen är nu på 6,5 kilo och det är helt okej men jag hoppas jag inte går upp så mycket mer.

Foglossning - jajjemänsan. Kan inte gå så mycket, långt och fort som jag vill och K måste hjälpa mig med många lyft av vagn och Felicia och vad det nu kan vara.

Halsbränna - Japp på den med men har äntigen hittat tabletter som inte får mig att kräkas och som hjälper. Galieve.

Trött - Ja det kan man säga! Det har jag varit ända sedan starten av graviditeten och är det fortfarande. Får jag inte sova en stund på dagen så är jag ingen fungerande människa. Nätterna är numera skitkassa då jag vaknar varannan timme antingen för toabesök eller av ingen anledning alls och efter 3-4 timmar "måste" jag upp då jag inte kan sova trots att jag verkligen är trött.

Bebisen växer och bökar runt en massa i min mage. Ibland så mycket så jag kan se hur magen hoppar till och här om dagen kom den åt revbenet och AJ vad det ilade, ingen skön känsla alls.

Den senaste veckan (eller två) har jag fått ont nertill i magen. En tyngdkänsla som jag känner igen sen jag väntade Felicia. Funderar på om bebisen håller på att fixera sig eller om det bara är växtvärk. Ska fråga BM och läkare till veckan.


78 dagar kvar till beräknad förlossning nu då!



Spjälsäng tillbaka

Har glömt att berätta att den öppna sidan på Felicias spjälsäng vändes mot väggen efter 3-4 nätter. Varför? Jo för att den lilla damen klev upp ur sängen HELA tiden och vägrade somna och vi föräldrar orkar inte kämpa på med en ny grej igen då vi äntligen fått sömnen och nattningarna att fungera så bra. Vi har det rätt gött då vi kan lägga Felicia i sängen och säga våra obligatoriska fraser och sen gå ut och hon somnar, för det mesta, helt utan gnäll.

Vi avvaktar och inhandlar en till spjälis till bebben.




Lantgården galaxen

I torsdags besökte vi lantgården Galaxen ute i Bergsjön. Deras hemsida hänvisade till att man skulle parkera sin bil på Lidls kundparkering då dom inte har några parkeringar själva. Men det är väl ändå konstigt? Får väl hopas att dom pratat med ägaren av Lidl så det verkligen är okej. Vi blev inte lappade i alla fall så det gick ju bra.

Bara en liten promenad från parkeringen kom vi fram till gården. Dom hade tuppar, höns, kycklingar, kaniner, ankor, grisar och getter. Kossorna var ute på grönbete någonstans och ponnysarna var också ute på något annat ställe så dom kunde vi inte se men det som fanns var spännande nog. Vi var i stort sett de enda gästerna så det var lungt och skönt och gott om plats för barnen att strosa runt på. Felicia tyckte det var jätteroligt och matade en fin liten vit kanin och jagade en tupp som nästan var större än henne själv.

Det fanns också lekplats och gungor för barnen och stolar och bord där man kan ha picknick. Det var ett bra ställe tyckte vi där man kan låta barnen springa runt utan att vara rädd för någon trafik. Det finns ett cafe inne på gården men det hade semesterstängt så ta med eget fika om ni ska göra ett besök där.




7/6 - Försöker få kontakt med tuppen



Matar kaninen med blad



Fascineras av de små kycklingarna



"Kakkakk" sa Felicia då hon såg dessa



Du käre lille snickerbod nu kommer jag igen!!




Årets första dopp

I onsdags fick Felicia ta sitt första dopp för i år då vi besökte Plaskis i majorna. Hon tyckte det var roligt men kallt och kunde inte vara i så långa stunder innan hon stod och skakade och huttrade.

här såg det ut då hon förra sommaren besökte Plaskis för allra första gången.

Felicia var mäkta imponerad av alla de andra barnens leksaker och flytmojänger och gick runt och jagade deras grejer. Hennes lilla boll och fisk vi hade med oss var skoj i en si så där 5 minuter så nu har vi skaffat en gullig liten båt i form av ett djur som hon ska få testa nästa gång det blir bad.




6/6 - Ingen badkruka där inte




Utredning forts.

På återbesöket med läkaren fick vi provsvaren på Felicias blodstatus. Dom hade inte hittat något konstigt, alla värden var normala förutom zink som låg precis på gränsen till för lågt. Zink kan påverka kroppens infektionskänslighet och vi ska nu prova att ge Felicia zink-tillskott. Hon ska ta en tredjedels brustablett tre gånger om dagen och det är inte det lättaste då vi har en liten brutta som för det mesta tycker det är helt överflödigt att dricka över huvud taget.

Feberdagboken tog han sig en titt på också och visst har hon många feberdagar men han tyckte att så länge som hon inte är påverkad av den så är det nog ingen fara med henne.

Vi ska fortsätta med feberdagboken och sedan ska vi tillbaka på ett återbesök till hösten för att se hur det varit med allt. Summa summarum var väl lite att det är ganska normalt att små barn har feber ofta och får feber lätt och detta brukar försvinna då dom blivit några år gamla.

Knölarna (lymfkörtlarna) jag hittade i påskas i hennes nacke och vid öronen är inget farligt enligt läkaren då dom är små och ruckbara men vi ska hålla koll på dom så dom inte börjar växa. Vi får lita på läkaren och det gör vi, han kändes bra och som han bryr sig och hade det varit något knas så borde ju ändå något prov ha visat på det. Vi fick en lång lista med oss hem över vad dom hade kollat i Felicias blod så vi vet att det är många grejer som är checkade.

Nu hoppas vi bara att Felicia får vara pigg och glad och slippa ha så mycket feber.




Sammanfattning av de gångna 3 veckorna

Nämen hoppsan! Det har visst gått 3 veckor sen jag bloggade sist. Det var ju inte bra. Dags för en uppdatering då.

Den första av de tre veckorna började med en husvisning. Ett nyproducerat hus i olofstorp som var jättefint men avsaknaden av tomt och att det kändes så långt bort gjorde att vi inte blev intresserade av huset mer.

Två dagar senare var vi och tittade på en lägenhet som hade varit våran om vi ville ha den. En 3:a i haga med fördelar som större badrum med TM & TT, balkong på markplan och mysig innergård med liten lekplats. Vi tackade till slut nej med argumenten att det var så mycket att göra i lägenheten (skulle blivit tvugna att måla om över allt), den var mindre än den vi har och dessutom dyrare. Vi väntar och hoppas att något som passar bättre dyker upp snart.

Sen kom midsommarhelgen och jag jobbade för det mesta. Har jobbat som en dåre hela juni månad, mestadels natt och det var ingen bra kombo ihop med mig nu. Kunde inte sova på dagarna så jobbade mina nätter laddad med endast 2-3 timmars sömn. Men jag överlevde, nu är det färdigjobbat på ett bra tag.

Midsommarafton kunde jag vara med och fira några timmar i alla fall innan det var dags för jobb igen och den spenderades hos/med vänner i Ytterby.



23/6 - Dagen innan midsommar hjälpte Felicia till att sortera tvätten. Genom att klä på sig så många plagg hon orkade bära.


24/6 - I´m from schweeeeden!




Felicia testar Oscars crib och tycker att hon visst ryms bra i den.




Av den andra veckan minns jag bara jobb, jobb, jobb och så var vi och besökte ett dagis som vi kanske ska söka till Felicia tills hon fyller 3 och då helgen kom satte vi oss i bilen och styrde kosan mot Knivsta.



1/7 - Vi packar inför trippen till Knivsta och det viktigase att ta med är ju såklart - Felicia!


I Knivsta hälsade vi på vänner och huserade hos dom till början på denna veckan. Vi besökte sigtuna - skitmysigt, skulle vilja ta med nästan varenda hus hem, me likey, fikade på mysigt fik, strosade runt lite i uppsala och tog det rätt lungt och hade det trevligt.

Felicia tyckte det var skoj där och det bästa var att få vara i J:s rum och få titta på alla hennes grejer men helst ligga i hennes säng. När J och hennes kompis ville vara själva, fri från småglin, och stängde in sig på rummet så var det en myyyyycket ledssen liten tjej som grät bakom dörren. Jag fick flashbacks från när man var liten och inte ville att brorsan skulle vara med och leka eller då storasyrrorna inte släppte in en på rummet.



Glad Felicia som precis fått en drag-pluto i present. Hon fattade grejen på en gång och älskar nu att dra runt vovven.



Felicia hittade J:s fina glitterskor och ville ha dom på sig. 6 nummer för stora men det gick bra att gå ändå!




Hjälper D att få igång maskineriet.



Bilresan dit och hem gick kanonbra! Vi placerade Flisan i baksätet och konstigt nog var hon tystare och lugnare där bak än innan då hon alltid suttit fram. Med sömnen blev det väl lite si och så men hon fick sköta det själv och sov en stund här och en stund där. Efter ca 3 timmar stannade vi och lunchade och sedan körde vi resterande bit i ca 3 timmar till, både dit och hem. Lillan var kanonduktig men nog krävdes det lite mutor från snicksnackburken som var fylld med rån, russin, majskrokar och ibland någon liten KAKA.

När vi gjorde denna bilresan för lite mer än ett år sen var det inte lika roligt. Felicia skrek konstant och det blev en mardrömsfärd. Inget dög. Det blev inte roligt att åka bil förrens vi bytte bort babyskyddet och hon fick komma högre upp och kunde se mer. Stora tjejen!