Surt

På ganska kort tid har jag nu tömt 2 flaskor med Real lemon citronsaft. Inte många droppar har hamnat i matlagning utan i en gravido. Nu har jag precis klämt en ask med coctailtomater. Lite syrligt sådär. Suuuurt är gott men kan inte minnas att jag var SÅ HÄR förtjust i det med Felicia. Väntar vi en lillebror då?

Jag har hört hjärtat!!!

Vi har ett angelsound hemma som vi skaffade då jag var gravid med Felicia. Den användes bara vid något enstaka tillfälle och vi kunde då höra hennes hjärtljud innan jag ens hade fått höra hos barnmorskan. Det var skönt att ta till just då för då nojade jag en del, innan sparkarna hade börjat kännas ordentligt. Nu är jag gravid i vecka 16. Har gått 15 hela veckor och 2 hela dagar och har provat några gånger att lyssna med dopplern men har inte hittat hjärtljuden. Nu är det ett tag sen jag provade så gav det ett nytt försök ikväll. Jag skulle precis ge upp då jag långt nere till höger på magen bara fick in mitt eget hjärtljud, flyttade dopplern till vänster och tänkte "Nä nu skite..." "!!!!!!!" Där kom det. Som ett litet tuff-tuff-tåg. Bebisens hjärtljud. Guuud så underbart. Jag blundade, lyssnade och log. 144 slag/minut fick jag det till då jag provade att räkna en gång.

Tyvärr så missade bebisen pappa de första hjärtljuden även denna gång. Det är bara jag som är kvällspigg men imorgon ska jag se om jag hittar det lilla hjärtat igen så ska han få höra han med.




Bus å näsblod :-(

Bus å lek men det är inte alltid så kul. Här om dagen blev det tyst, ni vet så där tyst som det bara blir då ett barn har hyss på gång. Hittade Felicia i badrummet, som jag glömt stänga dörren om, och där hade hon rivit ner allt hon kunde komma åt under skötbordet. Så fint så! När hon fick se mig så skyndade hon sig att nyttja sin tid där inne och skulle hitta nåt annat att talla på. Minen när hon vet att hon är upptäckt är oslagbar! Man smälter!

Buset kan snabbt gå över till gråt. Igår busade vi i soffan och efter en stund låg Felicia och tog igen sig. Jag vred bort huvudet för några sekunder och då hör jag en smäll och på 2 röda han hon dunsa i golvet. Hon hade landat på mage och slagit i munnen och oj vad ledssen hon var. Mammahjärtat höll på att brista då jag såg att det kom blod från näsan. Ajaj. Mammas gullrumpa!






23/3



27/3 - Glad trots blodig näsa


Fläskläppen försvann efter någon timme och det verkade som allt var glömt då. Nästan. På kvällen såg det ut som hon hade ont i näsan då vi försökte få bort torkat blod därifrån :-/




Klä på sig

Att klä på sig, eller ursäkta, att försöka klä på sig är extremt kul, tycker Felicia. Ibland lyckas hon få saker över huvudet och om halsen men mest hamnar det bakom nacken.




18/3 - Pappas tur att få sina kallingar att se gigantiska ut :-D




20/3 - Titta vad jag klarade alldeles själv!!



Dällidä

Dällidä, dällidä! Säger Felicia då hon vill att man ska göra något. Som att läsa/bläddra i en bok, öppna påsen med majskrokar, öppna eller stänga en burk, ge henne en sak hon inte når osv.

På bilderna nedan lät det också DÄLLIDÄ!




Kan nån köra mig i den hära? Nähä inte :-( (9/3)




Men i den, wiiiiiiiiiiiie! (9/3)




Kyckling korma


Idag provade vi ett nytt recept till middag. Ett indiskt. Kyckling korma. Oh my god och haleluja! Det smakade som om vi hade hämtat hem mat från en riktigt bra indisk restaurang! Receptet har jag hittat hos bloggen "matplatsen". Tack för detta säger jag! Det kanske ser krångligt ut med så många ingredienser men det gick jättesnabbt att tillreda och sedan sköter det sig själv på spisen. Måste testas!






Vi serverade blomkålsris till. Riv blomkål på den grövsta sidan av rivjärnet, koka i saltat vatten i några minuter. Häll av vattnet och rör ner en smörklick. Voila´!




Det går bra att lchf-anpassa receptet bara man utesluter russinen, vilket vi gjorde såklart.

1 kg kycklingfiléer + smör eller olja att steka dem i
2 stora gula lökar
6 klyftor vitlök
2 dl mald mandel (vi använde färdigt mandelmjöl men går lika bra att mala eller mixa själv)
1 dl riven färsk ingefära eller 1-2 msk mald på burk
1 kycklingbuljongtärning
1 dl matolja
1 tsk mald kanel
2 msk mald koriander
2 tsk gurkmeja
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald kardemumma
1 tsk cayennepeppar
1 dl sultanrussin
3 dl matlagningsyoghurt
1 dl grädde
2 dl kokosmjölk (ev mer att späda med)
3 msk citronsaft
3 msk socker (eller sötningsmedel)
1 tsk salt

Skär kycklingen i bitar. Bryn dem i stekpanna. Häll oljan (1 dl) i en kastrull/gryta och häll i alla torra kryddor och låt dem fräsa en stund. Hacka löken smått eller kör den i matberederare, riv ingefäran och pressa vitlöken. Tillsätt allt detta i grytan.

Mal mandeln smått och häll ner den. Tillsätt grädde, yoghurt och kokosmjölk. Smula ner buljongtärningen, tillsätt citronsaft och socker. Lägg i kycklingbitarna (och russin). Låt koka minst 1 timma (på medelvärme) så köttet blir mört och gött!! Smaka av med mer salt och socker, och späd med mer kokosmjölk, grädde eller vatten om det blir för tjockt eller kryddstarkt.





Liten ska bli storasyster

Våran familj ska bli 4 och nytillskottet beräknas komma 18/9 25/9 (blev flyttad en vecka bakåt på RUL). En spännande tid väntar igen och än så länge går det fort!














Salami-fetaost & broccolipaj

Igår gjorde vi en salami-fetaost & broccolipaj. LCHF såklart. Jag skojar inte om jag säger att det är bland de godaste pajer jag någonsin smakat. K instämmer.



Pajskal

1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
75 g rumsvarmt smör
1 äggula
3/4 dl vispgrädde

Äggstanning

4 ägg
2,5 dl vispgrädde
valfria kryddor (vi använde salt, peppar, oregano och lite cayenne)

1 dl riven ost


Blanda alla torra ingredienser till pajskalet, blanda ner smör, äggulan och grädden och knåda snabbt ihop degen. Tryck ut i en pajform (jan använde en normalstor pajform ca 25 cm). Förgrädda skalet i 5 minuter på 200 grader.

Fyll skalet med valfri fyllning. Häll sedan över stanningen och strö över riven ost.

Grädda i ugnen tills osten och pjskalet fått fin färg och stanningen stannat.



Det kan bubbla lite på ytan och se löst ut från smör och fett från grädden men allt sätter sig då den får stå till sig en stund efter gräddningen. Vi lät den bli ljummen och sedans kar vi upp den och värmde på något i micron innan vi åt.

Till hade vi en grönsallad med tomat, rödlök, gurka och fetaost samt en gooood dressing på creme fraiche, lite majjo, tomatpure, sweet chilisås och ketchup (en skvätt av varje) och kryddade med salt och peppar.

Prova!!















Är du redo att skaffa barn?

Hittade den här fantastiskt roliga text i en blogg. Läs!!!


Test 1
: Kvinnor: För att förbereda dig för moderskapet - ta på dig en morgonrock och knyt fast en säck bönor på magen. Låt den sitta kvar i nio månader. Efter nio månader tar du ut tio procent av bönorna. Män: För att förbereda dig för faderskapet - gå till apoteket, töm innehållet i din plånbok på disken och uppmana personen i kassan att ta för sig. Fortsätt sedan till stormarknaden och ordna så att din lön kan betalas ut direkt till dess huvudkontor. 


Test 2: Ta reda på hur nätterna kommer att bli: Mellan fem och tio på kvällen går du runt i vardagsrummet med en blöt påse som väger mellan fyra och sex kilo. Klockan tio lägger du ner påsen, ställer klockan på midnatt och går och lägger dig. Gå upp klockan tolv på natten och gå runt i vardagsrummet med påsen till klockan ett. Ställ klockan på tre. Eftersom du inte kan somna om går du upp klockan två och tar något att dricka. Gå och lägg dig 02.45. gå upp när väckarklockan ringer klockan tre. Gå omkring och sjung i mörkret fram till klockan fyra på morgonen. Ställ klockan på 05.00. Gå upp. Laga frukost. Håll på med detta i fem år. Och se glad ut. 

Test 3: Gröp ur en melon och gör ett litet hål i sidan på den, ungefär en golfbolls storlek. Häng sedan melonen i ett snöre, fäst i taket och låt den svänga från sida till sida. Ta en sked uppblötta frukostflingor och försök sedan mata den svängande melonen samtidigt som du låtsas vara ett flygplan. Fortsätt tills hälften av flingorna är slut. Tippa ner resten i knät. Nu är du redo att mata en ettåring. Som förberedelse för lite större barn smetar du kaviar i soffan och sylt på gardinerna. Göm en fiskpinne bakom stereon och låt den ligga där ett par månader. 

Test 4: Att klä på småbarn är inte så lätt som det kan verka. Börja med att köpa en bläckfisk och en nätkasse. Försök lägga ner bläckfisken i nätkassen så att inga av armarna sticker ut. Tillåten tid för detta: hela morgonen. 

Test 5: Glöm sportbilen och köp en Volvo. Och tro inte att du kan ställa den fläckfri och glänsande på garageuppfarten. Familjebilar ser helt enkelt inte ut så. Köp en chokladglass och lägg den i handskfacket. Låt den ligga. Tryck in smågodis i bandspelaren. Smula sönder ett storpack chokladkex i baksätet. Dra en kratta längs bilens båda sidor. Så där. Perfekt! 

Test 6: Träna på att gå ut. Vänta utanför toaletten i en halvtimme. Gå ut genom ytterdörren. Gå in igen. Gå ut. Gå in igen. Gå ut och ta några steg på trädgårdsgången. Gå tillbaka. Gå nerför gången igen. Gå mycket, mycket långsamt på gatan i fem minuter. Stanna och inspektera noga varje cigarettfimp, tuggummi, smutsigt papper och död insekt längs vägen. Gå samma väg tillbaka. Skrik att du inte tänker vänta längre tills grannarna kommer ut och stirrar på dig. Nu är du redo att gå ut med ett litet barn. 

Test 7: Åk till stormarknaden med något som äger största möjliga likhet med ett förskolebarn - varför inte en fullvuxen get? Om du tänker skaffa fler än ett barn tar du med dig flera getter. Ordna din veckoinköp utan att förlora getterna ur sikte. Betala för allt som getterna äter eller förstör. 

Test 8: Lär dig namnen på alla figurerna i Teletubbies eller Power Rangers. När du upptäcker att du står i duschen och nynnar på signaturmelodin till Björnes magasin har du kvalificerat dig för att bli förälder. 

Test 9: Ett mycket gott råd är att upprepa allting du säger minst fem gånger. 

Test 10: Innan du slutligen bestämmer dig för att skaffa barn ska du söka upp ett par som redan är föräldrar och kritisera deras uppfostringsmetoder och brist på tålamod, och för att de låter sina barn löpa amok. Ge dem goda råd om hur barnens sovvanor, potträning, bordsskick och beteende i stort kan förbättras. Passa på att riktigt njuta - för sista gången i ditt liv sitter du inne med alla svaren.






Felicia som melon?!



Fetonsdag

På fettisdagen blev det inga semlor för oss för mitt paket med ingredienserna jag behövde, från lchfbutiken ,hade inte hunnit komma. Igår hämtade jag ut det och på kvällen ställde jag mig och bakade och sedan njöt vi. För madre mia vilka goda semlor!!! Det smakade SÅ nära riktiga semlor och vi var i himlen! Det här måste bara testas!

Här är receptet som kommer från lchfbutiken:

Bulldeg:
2 dl mandelmjöl
1 dl resistent majsmjöl
0,75 dl sukrin melis
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma (jag tog något mer)
1 nypa salt
2 ägg
0,5 dl vispgrädde


Mandelmassa efter mitt eget tycke:

2 dl mandelmjöl
ca 4 msk sötningsmedel
Vatten & Vispgrädde till lagom konsistens


Gör så här: Blanda alla torra ingredienser till bulldegen väl. Tillsätt äggen och grädden och vispa med elvisp så allt blandas ordentligt. Klicka ut smeten på en bakpappersklädd plåt till 6 rundlar. Doppa sedan en matsked i vatten och använd den fär att jämna till ytan. Grädda i ugn på 200 grader i 8-10 minuter (för mig tog det 12 minuter då våran ugn är knäpp) eller tills dom blivit gyllenbruna.

Blanda ingredienserna till mandelmassan tills du fått önskad konsistens. Jag tog innankråmet från några semlor och en liten extra skvätt grädde och blandade ihop med massan. Sedan fyllde jag bullarna med massan och vispgrädde smaksatt med vaniljpulver. På med locken och pudra sedan på sukrin melis och sen... NJUT!




















Det sötaste

Felicia har lärt sig att kittlas. Hon säger "tillitillitillitilli" och kraffsar med sin lilla hand samtidigt som hon har stans största leende på läpparna och blir den gladaste av skitar då man skrattar av henne kittel. Man smälter.

Om jag kunde hade jag lagt in ett klipp på när hon gör det men då måste jag först ladda upp på youtube och sedan ladda upp det klippet i bloggen och det är så himla omständigt och tar sån tiiiid så orkar inte.



Kan själv

Förutom att hon försöker klä sig själv, borstar tänderna och slänger sin blöja i soporna så kan hon nu äta själv med sked. Mycket hamnar utanför och det är mycket kladd men hon försöker. Det är stort. Hon börjar fatta saker. Min lilla snutta!








3/3









 


Fröken bus

Då Felicia försvinner in i ett annat rum och det blir tyst... då är det bus på G. Hon är tyst för att inte märkas, men då märks hon bara ännu mer :-)


Här om morgonen blev det tyst i vardagsrummet. Dödstyst. Då hittade jag lillan med K:s kvarglömda plånbok och hon rotade igenom den totalt och visade stolt upp sina fynd då jag kom in i rummet.

Ett tag senare blev det tyst igen. En bra stund som sedan efterföljdes av ett läte av att massor med saker åkte i golvet. Då hade lillan lyckats få tag i och riva ner varenda pinal på skrivbordet och vårat skrivbort är fyllt med skit.

En annan favorit är att panikpilla på förstärkaren då vi glömt att stänga dörren till tv-bänken. I panik för att hon vet att snart kommer någon på mig.





2/3



Mamma-bebbe-träff

Felicia hade besök av kompisar och jag av mammor. För nästan 2 veckor sen. Bättre sent än aldrig kommer nu 2 bilder från dejten!



Vi bakade en kaka till gästerna och Felicia godkände: